Friday, January 30, 2015

FROM MILAN WITH LOVE



  
Znam kasnim...i to previše. Međutim, kako nam dolazi lepo vreme i proleće, a ja sam ovu modnu prestonicu i posetila kada se kaput, pa čak i onaj tanji naslanjao lagano na ramena i kada su uveče bose noge bile sasvim okej, došlo je vreme da vas upoznam (neke podsetim) sa mojim omiljenim mestima u Milanu.
Ukoliko ste se naoštrili na italijanski šmek koje nose moja omiljena Verona, Firenca, Venecija ili Rim, prevarićete se! Ali, Milano je Milano, i kao takav ili će vam se svideti ili ne. Kada se potrudite, zavirite tamo gde ne bi seo svaki turista, a tek ako imate i 'vodiča' kao što je moja sestra, mlada crnogorska italijanka ;), ovaj grad će vam pokazati njegovu dušu i što je još bitnije slomiće vam srce. Aha.. videće o čemu se radi. Nije samo do toga što vas svaki ćošak podseća na onaj prethodni, pa ćete imati utisak kao da ste u lavirintu, nego što ćete ako niste do sada naučiti kako je to biti pravi hedonista ovde imati besplatni, ups nimalo jeftini kurs. Koga briga, živimo da bismo uživali! Vreme leti, s jedne strane, a sa druge dan traje kao večnost. I verujte mi, sve ćete stići. U Milano se vraća upravo zbog toga, njegovih restorana, skrivenih ulica, kafea, klubova...i ono malo, ali neverovatno savršenim i lepim kulturnim znamenitostima. 
Svega par, koje su mene očarale. Ali, kako da vam kažem, taj utisak koji ostavlja Duomo ili Arco della Pace su...za sva vremena!
Krenućemo od mojih favorita, ali takođe i mesta koje ne biste smeli da propustite. Nadam se da ćete uživati! :**

Znamenitosti
Parco Sempione
Castello Sforzesco
Duomo
Galleria Vittorio Emanuele
Teatro alla Scala
Pinacoteca di Brera
Santa Maria delle Grazie

Doručak, kafa, desert
Cova- najstarija i najotmenija poslastičarnica u gradu
Princi- pekara i poslastičarnica. Ovo slatko mesto nudi i super ceđene sokove, a njihov aperitivo nemojte preskočiti.
California Bakery- ugodno se smestite i krenite sa naručivanjem. Shvatićete da se ovde ili otkopčava dugme ili se jednostavno nose šire stvari.
Radetzy- malo niz ulicu vas čeka kafe za 'biti viđen' među milanskom omladinom i za 'bleju'
Amorino i Cioccolati italiani- kad vam padne šećer. Za dobre vafle i naravno najdivniji sladoled.
Brian e Barryu okviru robne kuće se nalazi restoran/bar sa preslatkim slatkišima. Moji omiljeni su čokoladni mafini.

Ručak u gradu
Savini- nalazi se u Galeriji, jedan od najčuvenijih/najstarijih restorana u Milanu.
Charlestone- savršen predah nedaleko od Duoma. Sa picom nećete pogrešiti, a obavezno se počastite na kraju profiterolama :)
Pisacco- kul i opušten. Izuzetno dobra kuhinja. Urban!
Obika Mozzarela Bar- prelepo mesto sa menijem koji meni najbolje paše. La Mozzarella di Bufala, sa pršutom i bosiljkom... Zatim čorba od bundeve ili paradajza. Enterijer je fantastičan i hrana koja će vam biti poslužena je na vidnom mestu- restoran podseća jednim delom kao na prodavnicu.


Večera
Cracco- intimna atmosfera, moderna kuhinja i savršenstvo prostora i to dva sprata ispod zemlje. 
Temakinho Navigli ili Temakinho Brera- brazilsko ludilo. Najbolji provod u ovih par dana. Najbolji kokteli (eh te caipirinha-e) ikada! I najukusnuji sushi. :))) Kraj  dosta podseća na Savamalu.
Toto- prijatna porodična atmosfera. Ono čemu težim kada idem u Italiju da ne moram da posetim sva IT mesta, ovde navedena, već prava domaća kuhinja. U restoranima ovog tipa se najbolje jede,pije se vino kuće, osoblje je najljubaznije, a ja sam ponovo, nakon dve godine, posle Positana večerala najbolje raviole ikada. Ovakvih mesta je bilo još, ali nažalost imena nisam zapamtila. 

Klubovi i barovi
Plastic-jer tamo svi idu ;)
Diana Majesticobići je u letnjim mesecima zbog prelepe bašte.
Principe di Savoia-uživajte u omiljenom koktelu, ili častite sebe večerom.
Ceresio 7- ideaaalan je za leto. Nalazi se na vrhu zgrade i poseduje savršenu terasu sa bazenima. Kad zahladni tu je restoran-bar koji potpisuju Dean i Dan Caten. Sve vam je jasno kako izgleda ;)
Straf- blizu Duoma. Hotel sa barom. Ako želite da se opustite ugrabite njihov aperitivo. Koncept je takav da ukoliko nema mesta unutra (a verovatno će tako i biti), sednite ispred. Ok, ne baš na pod, mada svi Milanezi to rade. Budite i vi nonšalantni i kul kao i oni!

Obavezno posetiti
Navigli- obožavam ovu četvrt! 
Brera- mali ušuškani kafei i restorani, tu se može osetiti prava Italija. 
Corso Garibaldi- gornji deo do Corso Como-a zbog raznih kafea. Corso Como 10 je concept radnja, sa prelepom baštom i restoranom u okviru nje. Na vrhu se nalazi najsavršenija terasa. Eto da se udajem danas, uz uži krug ljudi, i moju haljinu u potpisu Peter Dundas-a to bi bilo na toj terasi ;)

Shopping
na svakom koraku, na svakom ćošku. Previše je zanimljivih radnji i radnjica, kojima ne možete odoleti. Ne treba da pominjem celu četvrt koja obuhvata ulice Montenapoleone, Spigu, Manconi i Saint Andrea -tamo se nalazi dizajnerski raj. Takođe, sve na jednom mestu možete naći i u robnoj kući La Rinascente


 *dosta fotografija je nastalo telefonom i po noći, tako da nažalost zbog kvaliteta se neće naći na blogu.









































21 comments:

  1. love this city!

    http://www.thefashionprincess.it

    ReplyDelete
  2. Ne kasnis ;) Ja putujem uskoro i tvoje preporuke su i vise nego dobrodosle. U kom hotelu si bila smestena? :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Bas mi je drago :) Ako budes imala dodatnih pitanja, slobodno me kontaktiraj putem fb page ili email-a.
      nisam bila u hotelu, vec mi sestra zivi tamo. Preporucujem neki sto blizi centru.

      Delete
  3. wow...izabrala si neka od najlepsih mesta u milanu za koje malo turista zna,svaka cast! post je stvarno fenomenalan i svako ko ima u planu da ide u milano treba da ga procita!:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hvala :)) Drago mi je da delimo isti ukus ;) :)

      Delete
  4. predivna kao i fotografije! vidi se da si uzivala :))

    ReplyDelete
  5. jao obika je moj omiljeni restoran...:))bas mi sad nedostaje :/

    ReplyDelete
  6. Mnogo mi se svidja post, pogotovu sto nisi stavila mesta poput just cavalli restorana ili D&G itd koji su svima dobro poznati I lozacki za nasu neupucenu "elitu "

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hvala ti :) Mada moram pometi i taj gold za koji sam se dvoumila, ali jednostavno nisam stigla sve.

      Delete
  7. Odlicno Jovana, jako zanimljiv i koristan post, cak i znas koji smo redovni gosti milana!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Draga Aleksandra, bas mi je drago da ti se dopada :))

      Delete
  8. Super za čekirati.

    ReplyDelete
  9. i love these photos,and i think that they are art

    ReplyDelete
  10. Joooj ovo je prelijepo! Imala sam prilike da posjetim Milano ali je to bilo krajem februara i bilo je jako hladno, i ko bi bio raspoložen po snijegu da obilazi grad... :( Nadam se da ću imati prilike da ga opet posjetim. :)

    ReplyDelete